Colecţii speciale în biblioteca Casei Teutsch
Biblioteca Transilvanica
O specialitate a casei noastre este Biblioteca Transilvanica dedicată publicaţiilor din şi despre Transilvania şi care cuprinde peste 20.000 de volume. Majoritatea cărţilor este în limba germană dar sunt colecţionate şi tipărituri în limba română, maghiară, engleză şi latină.
Secţia de periodice cuprinde publicaţii importante ca „Archiv für siebenbürgische Landeskunde“ (din 1842), Revista bisericească „Kirchlichen Blätter“ (din 1897), ziarele „Neuer Weg“/„Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien“, „Die Woche“/„Hermannstädter Zeitung“, revistele „Die Karpathen“, „Klingsor“, „Forschungen zur Volks- und Landeskunde“, „Transilvania“ etc.
Dispunem de publicaţii despre biblioteconomie, descrierea regiunii, teme juridice, economice şi sociale, despre învăţământ şi asociaţii. Cel mai mult spaţiu îl ocupă cărţile de istoriei şi de istoriei bisericeşti cât şi beletristica transilvăneană. O bogată colecţie de manuale trebuie încă să fie inventarizată.
Mediateca pentru pedagogia religiei
Pentru a veni în întâmpinarea învăţătorilor de religie ai Bisericii Evangehlice C.A. din România, Casa Teutsch adăposteşte şi o bibliotecă specializată pe cărţi şi materiale didactice pentru pedagogia religiei: manuale, biblii pentru copii, reviste de specialitate, cărţi cu cântece religioase pentru copii, etc.
Colecţia de manuale “Friedrich Philippi”
Colecţia de manuale a fost începută după 1989, concomitent cu activitatea de colectare a arhivelor parohiale săteşti, devenită necesară din cauza emigrarii masive a saşilor. Din iniţiativa protopopului sibian de atunci, Michael Schuller, Friedrich Philippi a colecţionat manualele şcolare vechi. O parte dintre cărţi provin din arhivele bisericeşti iar altele au fost donate de către persoane private. Actualmente, colecţia de manuale cuprinde în jur de 8000 de volume. Bine reprezentate sunt materiile germană, geografie, istorie şi educaţie cetăţenească.
Prin această colecţie sunt păstrate materiale didactice editate în Transilvania înainte de 1945 (când învăţământul în limba germană a fost învăţământ confesional organizat de Biserica evangehlică), dar şi manuale din perioada comunistă şi până azi. Ca semn de apreciere pentru munca voluntara prestata pentru crearea acestei colecţii speciale în cadrul bibliotecii Transilvanica din Casa Teutsch, Consistoriul Superior a acordat colecţiei numele de: Colecţia de manuale „Friedrich Philippi” .
Există o colaborare strânsă cu Institutul Internaţional pentru Manuale „Georg Eckert“ din Braunschweig şi Bibliotca Institutului de cerecetări transilvane din Gundelsheim, ambele în Germania, unde se află multe cărţi din Transilvania. Gisela Teistler, directoarea Institutului International pentru manuale„Georg Eckert“, a publicat în 1996 cartea de referinţă „Manuale germane din Transilvania şi alte regiuni ale României editate până în 1945”.