O expoziţie de Renée Renard va fi vernisată în prezenţa artistei luni, 12 octombrie 2015, ora 17, în Centrul de dialog şi cultură Friedrich Teutsch.
Artista Renée Renard din Timişoara se ocupă în complexa sa expoziţie „Un drum cât o sută de vieţi” cu istoria propriei familii dar, în acelaşi timp, şi cu soarta unei comunităţi şi cu teme universal umane. Privitorii nu sunt invitaţi numai să recepţioneze informaţii, dar, mai mult, să-şi deschidă sufletul pentru perceperea emoţională a imaginilor nou create de artistă şi puse în scenă astfel, încât semnificaţiile adânci să se amplifice.
Deportare înseamnă dezrădăcinare. Această înstrăinare au suferit-o bunicii prin deportarea în Uniunea Sovietică, străbunicii prin mutarea forţată în Bărăgan, tatăl în lagărul de muncă la canal. Au avut loc despărţiri care nu au mai putut fi vindecate.
Renée Renard găseşte într-o cutie veche cu scrisori, documente şi poze nimic mai prejos decât viaţa şi moartea, dragostea şi disperarea. Dar şi nădejdea, şi anume acea încredere, „că te poţi întoarce ‚acasă’ chiar dacă acolo nu te mai aşteaptă nicio casă; că puterea credinţei şi supravieţuirea Spiritului te salvează chiar şi atunci când Istoria pare să nu-ţi mai dea nicio şansă”.
Lucrări din acest proiect au fost prezentate, până în prezent, în cadrul unor expoziţii în ţară (Timişoara, Iaşi, Arad) sau selectate în competiţii şi manifestări internaţionale (Rignac/Franţa, Evora/Portugalia, Madrid şi Insulele Canare/Spania, Klaipedia/Lituania, Lousã şi Candal/
Portugalia, Denton/SUA, Salonic/Grecia).
Integral, proiectul a fost prezentat la Timişoara în 2013, la Festivalul Păcii ediţia 2014 de la Sarajevo/Bosnia şi Herţegovina şi la Muzeul „Stefan Jäger” din Jimbolia în martie 2015.
În Casa Teutsch din Sibiu, expoziţia va fi deschisă în perioada 12.10.2015 – 15.01.2016, de luni până vineri, orele 10-17. (Închis de sărbători legale şi religioase.) Intrarea este liberă.