Obiecte valoroase de artă

Vizitând biserica Sf. Ioan veţi descoperi obiecte istorice de artă valoroase şi interesante. Unele dintre ele fac parte din dotarea bisericii iar altele au fost aduse aici ca să fie păstrate în siguranţă sau au fost donate bisericii. Vă invităm să le priviţi.

Altare poliptice

Biserica Sf. Ioan adăposteşte două din cele mai valoroase altare poliptice din Transilvania din prima parte a secolului al 16-lea (de înainte de Reformă), şi anume altarele din bisericiile evanghelice din satele Fişer (în nava estică) şi Roadeş (pe latura vestică). Ambele altare sunt cuprinse în lista patrimoniului naţional.

Statuile Sfântului Ioan Botezătorul şi a Evanghelistului Ioan din partea de mijloc al altarului din Roadeş sunt considerate ca fiind unele dintre cele mai frumoase din Transilvania. Ele sunt atribuite meşterului Veit Stoss din Nürnberg. Picturile de pe aripile laterale ale altarului reprezintă scene din vieţile celor doi martori ai credinţei. Partea opusă a aripilor, expusă în zilele de peste săptămână, este pictată cu scene din patima Domnului.

Altarul poliptic din Fişer a fost creat de meşterul Johann Stoss, un fiu al lui Veit Stoss, şi este dedicat Sfântului Martin. Trei din patru tablouri de pe latura festivă a altarului reprezintă scene din viaţa Sf. Martin iar pictura din partea dreaptă de sus arată misa Sfântului Gheorghe. Latura expusă în zilele de lucru prezintă patima Domnului în opt tablouri, iar în partea centrală apar cei patru Evanghelişti.

Două orgi

Cealălaltă orgă, cea de pe balcon, a fost construită în 1927 de firma Sauer-Walcker din Frankfurt/Odra pentru Biserica Sf. Ioan. Este o orgă modernă la care fluierele stau libere şi nu sunt încadrate într-un „dulap“. În 1960 Otto Einschenk a modificat orga iar în 1981 ea a fost parţial readusă la structura originală. În 2014 orga a fost restaurată de firma de construcţii de orgi din Hărman/Braşov, condusă de Barbara Dutli şi Ferdinand Stemmer. Inaugurarea festivă a avut loc la 18 mai 2014. Acum biserica Sf. Ioan dispune de două orgi interesante care răsună în timpul slujbelor religioase şi al concertelor de muzică sacră.

Clopote salvate

În afara clopotului din clopotniţa bisericii, în biserica Sf. Ioan se află şi două clopote care au fost aduse aici din satele Veseud şi Târnava (ambele în jud. Sibiu). Clopotul din Veseud prezintă defecte. În turnul bisericii evanghelice a rămas un clopot în stare de funcţionare care este folosit de sătenii ortodocşi pentru alungarea furtunilor şi a grindinei. Celălalt clopot expus în biserica Sf. Ioan provine din Târnava, fiind cel mijlociu dintr-un ansamblu de trei clopote. A fost adus pentru că prezintă fisuri şi nu poate fi folosit. Fiind turnat la Sibiu în anul 1642, clopotul este valoros din punct de vedere istoric şi artistic.

Cristelniţa medievală

Cristelniţa din bronz din biserica Sf. Ioan provine din Brădeni de lîngă Agnita. Ea a fost creată de meşterul Sighişorean Jakobus în jurul anului 1440. Cristelniţa este înaltă de 95 cm şi are un diametru de 54 cm. Cupa este decorată cu ornamente în formă de linii, coroniţe de crin şi ghirlande de viţă de vie. În anul 1999 obiectul deosebit de valoros a fost adus la Sbiu din motive de siguranţă. Din 2012 este iarăşi folosit la botezuri.

Pictura“Hristos coborând”

Artista Katharina Zipser-Hienz, născută în 1931 la Sibiu, a donat această pictură Bisericii evanghelice în 2007.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.